Swarthmore's independent campus newspaper since 1881

Tag archive

construction projects

College makes progress on multiple construction projects

in News by

On Wednesday, Sept. 6, members of the college administration held a press briefing to address recent and ongoing construction projects on campus.

The briefing focused on six major projects, which included renovations to existing buildings and spaces as well as the construction of new buildings or the repurposing of old ones.

This past summer, Papazian Hall was torn down to make room for its replacement, a new building slated for completion in 2020 that will be named the Biology, Engineering, and Psychology (BEP) building. According to material prepared by the office of Vice President of Finance & Administration Greg Brown, BEP will serve as an interdisciplinary space to strengthen connections between academic departments across campus.

While construction will be performed year-round over the next three years, Brown said the college aims for the work to be as least invasive as possible.

“We try to do things as quickly as possible and we try to do the busiest and noisiest work in the summer months when [students are] not here,” Brown said.

In the final phase of the building’s construction, Hicks Hall will come down while the faculty offices and common spaces of the new building will inhabit Hicks’ footprint.

Whittier Hall opened in spring 2017 as a tentative placeholder for BEP while it is under construction. It presently houses psychology department offices as well as the engineering shop, though after the opening of BEP, it will transition to its designated use as a studio space for the art department.

“It is a very flexibly designed building so that it can fulfill multiple purposes over time,” Brown said.

Whittier is one of the first buildings on campus to adhere to the college’s new sustainability framework. It includes a variety of features such as solar power, aggressive storm water management, ground source heating and cooling, and a high-performing envelope.

Along with academic buildings, the PPR Apartment construction project, initially slated for completion before the start of the fall semester, was delayed by 6-8 weeks due to a failed steel subcontractor. According to Brown, the project remains under budget despite delay.

“There are a few things that still have yet to be finished and we are working on those,” said Brown. He noted that the furniture that will be in the living rooms has been back-ordered, and that the building is still being commissioned.

The apartments are also designed to have a variety of sustainability features. In the construction of the building, the baseball outfield was dug up and then replaced again in order to put in a geothermal well field. In addition, the rooftops have easily identifiable solar panels.

“They’re probably the most obvious solar panels on campus,” observed Brown. “One of the things we try to do in our construction is think about the educational component, so being able to see the solar panels I think reminds everybody that we’re actually committed to sustainability and we’re working on it.”

Several renovations were performed in Palmer and Pittenger over this past summer, such as bathroom renovations. In addition, a link is being built between the two buildings that will be accessible from the courtyard by a ramp.

ADA Program Coordinator Susan Smythe noted that the project was not completed in conjunction with the opening of the apartments so that construction efforts could be focused on the more extensive project.

“We made the triage decision to finish New PPR rather than keep the link on the same schedule. We’re now putting full attention over there,” said Smythe.

Sproul Hall is in the process of being repurposed into a shared space for the Intercultural Center, religious and spiritual life, and International Student Services. It will be renamed the Hormel-Nguyen Intercultural Center after the two alumni donors who financed its renovation.

“From the Deans’ office and the college’s perspective, we think this is going to be a wonderful way for students to get together and really so that there can be cross group communication and collaboration,” said Brown.

The telescope also came out of the roof this summer, and was donated to Supporting STEM and Space Inc. to be relocated to a community in Northwest Arkansas.

Janet Semler, the Director of Capital Planning & Project Management, believed that the repurposing of the telescope would inspire the members of the Arkansas community.

“It [ignites] all these young people’s interest in astronomy, and that’s what makes it so cool, that they’re using it as an educational tool,” said Semler.

Swarthmore’s recent renovations and ongoing construction projects will create new spaces for the campus community and in some cases bring new purpose to old ones.

With BEP construction, College sneakily building box

in Op-Eds/Opinions by

There have been no campus-wide emails, no open meetings, no webpage offering community members a place to give feedback. But behind the scenes, Swarthmore has moved rapidly toward a final design for its planned new biology, engineering, and psychology (BEP) facility. A committee has been formed, architects have been selected, and a reportedly final decision has been made to demolish Hicks Hall to make way for the $120 million building. Naturally, according to members of the committee, the project is already seen running over budget.

First, major design decisions should not be made in such a secretive manner. If there were reasonable public feedback opportunities in this process, there would be no need to criticize the project at this stage in the pages of the campus newspaper. But since there have been no such opportunities and the clock is ticking, I’d now like to raise the point that if the current plans are carried out, Swarthmore will have made a grave architectural error at a tremendous cost.

I should note that this is not the fault of any single person: I know committee members work hard and give the architects valuable input, and that the architects see themselves as giving the committee what it wants. The problem is the architect selection process. As I argued in the Review earlier this year, that process is conducted by committees made up mostly of people who don’t specialize in architecture. The result is inevitably costly architectural mistakes.

The firm selected for the BEP project, Philadelphia’s Ballinger, has a frightening track record of mixing glass and brick together into bland boxes with ample room left for a donor’s name to be plastered across the front. They are an easy and deeply conservative choice for a job like this: they’ve designed many science-related buildings for universities without having ever risked a controversial design.

For the BEP project, they are proposing a four-story rectangular box on the current site of Hicks and Papazian halls. A double-loaded corridor will run the length of it, offices and labs off either side, with occasional openings to floors below and above. On the southeast side of the building there is to be a lower-level “commons” area open to two floors of offices above. Expect contemporary tedium: an echoey oversize atrium, incessantly bright LED lighting, ample interior glass, a simple and predictable floor plan. Universities all around the country have been building this exact building for more than a decade.

Apparently having realized both that their scheme isn’t interesting and that a huge box is totally out of scale with the existing buildings to the southeast of the site (Trotter, Pearson), the architects have taken many of the walls and adjusted their angles by a few degrees—you know, so the building looks “contemporary” or “edgy.”

The lack of serious thought here is concerning. Architects who seriously use striking angles and sculptural building forms, like Zaha Hadid and Daniel Libeskind, do not simply paste them onto otherwise ill-fitting boxes. Rather, they use them to transform how buildings are experienced and conceived: to suggest movement and disorder in a discipline often characterized by stasis and hierarchy.

A good building design is an integrated whole: a sensitive response to a specific problem whose various pieces come together to elevate the experience of the building’s users. The crux of the design problem for the BEP is this: how to create a building that serves the needed functions well in the context of an eclectic mix of small buildings, several around 100 years old. (This same problem was faced by the architects of the Science Center.)

The easiest—and probably cheapest—solution is to preserve the recently renovated Hicks Hall and build an addition on the Papazian site. I’m no militant preservationist: I just think we shouldn’t tear down a building unless we have good reason to think the replacement will be an improvement. Hicks, which was built in 1919 as the college’s second engineering building and designed by the architects Karcher & Smith (of Clothier Hall fame), already fits the scale of its surroundings. Its blend of Collegiate Gothic and Art Deco forms are a fun counterpoint to the stark simplicity of Trotter. And the large blank panels between the windows offer a great design opportunity for new symbolic facade elements.

Like the proposed new building, Hicks is basically a box (albeit a smaller one), so there should not be too much difficulty in reconfiguring the interior. It even already has an elevator shaft. Best of all, its preservation would reduce the need for costly and environmentally wasteful demolition and new material acquisition for the proposed replacement. Preserving the building might make it harder for the project to meet stringent LEED environmental criteria, but it has been widely reported that LEED criteria fail to take into account the environmental benefits of preservation. Economist and University of Pennsylvania lecturer Donovan Rypkema has drawn attention to the specific problem of architects using LEED to justify unnecessary demolition. So: does the college want a medal for being green, or does it really want to preserve the environment?

Furthermore, the multi-story atrium should go. Informal gathering spaces are of course fine, but they need not always be so large and exposed. Intimacy and comfort matter too: there’s a reason students value Underhill Library but rarely spend much time in the oversized LPAC atrium. More fun than such big boxes are networks of smaller rooms, with symbolic decoration, sequences of spaces, and surprises—in short, personality. At Jean Nouvel’s Musee du Quai Branly in Paris, for example, different brightly colored forms on the facade correspond to interior rooms rendered in dramatically different architectural styles.

But experimenting with styles means playing with symbolic meaning: daring to seriously engage with a campus filled with over a century of contrasting and overlapping architectural meanings. It means being willing to build something that will inspire strong reactions—and that isn’t something Swarthmore tends to do.

Meanwhile, the school has already rehired the firm behind the Danawell connector, Jacobs Wyper, for a new academic building near the Lang Center. A rendering has already been released online: it shows a blandly contemporary building of wood and stucco, with plenty of glass and a window pattern that is supposed to read as contemporary. Interested in providing feedback on that? Too bad. Once again no opportunities have been provided. The page on which the rendering is presented is a PR news release, and the message is clear: no discussion needed.

Go to Top